piątek, 4 września 2015

Buraczane kotlety.

Kiedy byłam nastolatką uwielbiałam kanapki z kotletem, szczególnie podczas wyprawy w góry. Dziś mięso zastępuję warzywami, więc czas na wegańskie kotlety. 




Składniki:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki wody
4 buraki
½ selera
½ szklanki siemienia lnianego
½ szklanki dyni
3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka nasion słonecznika
3 łyżeczki suszonej pietruszki
2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
1 ½ łyżeczki soli
6 łyżek oleju

  1. Kaszę zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 15 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Buraki i selera trzemy na tarce.
  3. Siemię i ziarna dyni mielimy w młynku do kawy.
  4. Kaszę, starte warzywa, zmielone ziarna, mąkę, słonecznik, przyprawy i olej mieszamy. Ugniatamy rękami i formujemy kotleciki.
  5. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach przez około 30 minut.
  6. Podajemy w bułce lub w towarzystwie ziemniaków i sałatki.

2 komentarze:

  1. Miałam okazję spróbować kotletów Doroty w wersji bezglutenowej - są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń