piątek, 4 września 2015

Waniliowy budyń z płatków owsianych.

Nierzadko mam ochotę na coś słodkiego. Jednym z częściej przyrządzanych przeze mnie deserów jest budyń owsiany. Ze względu na prostotę użytych składników jest bardzo tani, istnieje też duże prawdopodobieństwo, że mamy je akurat w domu. W budyniu nie ma żadnego mleka, same płatki dają kremową konsystencję i smak. Wiśnie, czekoladę i migdały można zastąpić ulubionymi owocami lub innymi bakaliami.



Składniki:
1 szklanka drobno zmielonych płatków owsianych
2 szklanki wody
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
4 łyżki cukru trzcinowego
wiśnie w syropie
2 rządki gorzkiej czekolady
9 migdałów

  1. Zmielone płatki wsypać do garnuszka, zalać wodą, dodać ekstrakt waniliowy i cukier. 
  2. Postawić na palniku, gotować na małym ogniu i cały czas mieszać by się nie przypaliło. Po kilku minutach powinniśmy otrzymać konsystencję budyniu.
  3. Zdjąć z ognia, przełożyć do miseczek lub pucharków (u mnie starczyło na 3 porcje).
  4. Udekorować wiśniami, pokrojoną czekoladą i migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz